Warning: Declaration of Jetpack_IXR_Client::query() should be compatible with IXR_Client::query(...$args) in /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php on line 54

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/jetpack/vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-ixr-client.php:122) in /wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831
{"id":2520,"date":"2023-03-03T17:41:57","date_gmt":"2023-03-03T17:41:57","guid":{"rendered":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/?p=2520"},"modified":"2023-03-03T17:54:08","modified_gmt":"2023-03-03T17:54:08","slug":"toksykologia-kosmetykow-cz-2","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/toksykologia-kosmetykow-cz-2\/","title":{"rendered":"Toksykologia kosmetyk\u00f3w cz.2"},"content":{"rendered":"\n

Profil toksykologiczny sk\u0142adnika produktu kosmetycznego stanowi jego szczeg\u00f3\u0142ow\u0105 charakterystyk\u0119 toksykologiczna. <\/p>\n\n\n\n

Celem niniejszego artyku\u0142u jest opisanie zagro\u017ce\u0144 toksykologicznych sk\u0142adnik\u00f3w w gotowym produkcie kosmetycznym. <\/p>\n\n\n\n

Do etap\u00f3w ca\u0142ego procesu oceny ryzyka nale\u017cy ocena ryzyka toksyczno\u015bci lokalnej, drogi wch\u0142aniania oraz dzia\u0142anie og\u00f3lnoustrojowe. Istotny jest tak\u017ce wp\u0142yw w\u0142a\u015bciwo\u015bci sk\u0142adnik\u00f3w czyli z interakcjami pomi\u0119dzy sk\u0142adnikami, wielko\u015bciami cz\u0105steczek i mo\u017cliwo\u015bci wyst\u0119powania zanieczyszcze\u0144 w u\u017cytych surowcach. Natomiast w przypadku lokalnej oceny toksyczno\u015bci oceni\u0107 trzeba dra\u017cni\u0105ce dzia\u0142anie na oczy i sk\u00f3r\u0119 oraz fototoksyczno\u015b\u0107 preparatu. Wa\u017cnym elementem raportu s\u0105 tzw. punkty ko\u0144cowe. S\u0105 one ocen\u0105 zmiany stanu zdrowia jako nast\u0119pstwo ekspozycji na dany czynnik. Oceniaj\u0105c bezpiecze\u0144stwo, wyb\u00f3r punkt\u00f3w ko\u0144cowych musi by\u0107 uzasadniony.
<\/p>\n\n\n\n

Do punkt\u00f3w ko\u0144cowych nale\u017c\u0105:<\/strong>
> Fototoksyczno\u015b\u0107
> Dzia\u0142anie rakotw\u00f3rcze
> Szkodliwy wp\u0142yw na rozrodczo\u015b\u0107
> Wch\u0142anianie przez sk\u00f3r\u0119
> Dra\u017cni\u0105ce i \u017cr\u0105ce dzia\u0142anie na sk\u00f3r\u0119
> Dzia\u0142anie na b\u0142ony \u015bluzowe
> Uczulaj\u0105ce dzia\u0142anie na sk\u00f3r\u0119
> Informacje o produkcie, kt\u00f3re powinny by\u0107 umieszczone na etykiecie produktu
> Istotn\u0105 informacj\u0105 s\u0105 dane firmy a w przypadku importowanych produkt\u00f3w konieczno\u015bci\u0105 jest podanie nazwy kraju pochodzenia. <\/p>\n\n\n\n

Nast\u0119pnie na etykiecie musi by\u0107 podana data, do kt\u00f3rej przechowywany mo\u017ce by\u0107 produkt kosmetyczny. Nale\u017cy te\u017c wskaza\u0107 wymagane warunki, kt\u00f3re b\u0119d\u0105 gwarantowa\u0107 okre\u015blona trwa\u0142o\u015b\u0107. Kolejn\u0105 informacj\u0105 jest podanie zawarto\u015bci, wyra\u017conej w jednostkach masy lub obj\u0119to\u015bci. Podaje si\u0119 tak\u017ce funkcj\u0119 produktu kosmetycznego, chyba \u017ce wynika ona jednoznacznie z jego prezentacji. <\/p>\n\n\n\n

Wykaz sk\u0142adnik\u00f3w jest wa\u017cn\u0105 informacja o produkcie kosmetycznym. Sk\u0142ad mo\u017ce by\u0107 podany wy\u0142\u0105cznie na opakowaniu zewn\u0119trznym i powinien by\u0107 poprzedzony s\u0142owem \u201eingredients\u201d a wszystkie nazwy musz\u0105 by\u0107 zgodne z INCI. <\/p>\n\n\n\n

Sk\u0142adniki produktu s\u0105 prezentowane w kolejno\u015bci malej\u0105cej (zawarto\u015b\u0107 st\u0119\u017cenia), a sk\u0142adniki o st\u0119\u017ceniu mniejszym ni\u017c 1% mog\u0105 by\u0107 wymienione w dowolnej kolejno\u015bci jednak podane s\u0105 po sk\u0142adnikach, kt\u00f3rych st\u0119\u017cenie jest powy\u017cej 1%. <\/p>\n\n\n\n

Je\u015bli chodzi o zastosowanie w produkcie kosmetycznym nanomateria\u0142\u00f3w konieczne jest wskazanie takowej informacji oraz dodatkowo w nawiasie musi by\u0107 podana nazwa \u201enano\u201d. Podobnie z kompozycjami zapachowymi i aromatycznymi, kt\u00f3re te\u017c musz\u0105 by\u0107 wyra\u017anie oznaczone. Okre\u015blane s\u0105 jako \u201eparfum\u201d\/ \u201earoma\u201d.<\/p>\n\n\n\n

Niebezpieczne sk\u0142adniki w produktach kosmetycznych, kt\u00f3re mog\u0105 wzbudza\u0107 kontrowersj\u0119<\/strong><\/p>\n\n\n\n


Do niebezpiecznych sk\u0142adnik\u00f3w nale\u017cy m.in. Triklosan, Formaldehyd. Triclosan jest znany ze wzgl\u0119du na swoje w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwdrobnoustrojowe. Jednak uznany zosta\u0142 za sk\u0142adnik niebezpieczny, poniewa\u017c badania wykaza\u0142y, \u017ce wp\u0142ywa on na metabolizm hormon\u00f3w tarczycy a nawet ma dzia\u0142anie depresyjne na o\u015brodkowy uk\u0142ad nerwowy. <\/p>\n\n\n\n

Kolejnym sk\u0142adnikiem jest formaldehyd, czyli aldehyd mr\u00f3wkowy. Substancja ta zosta\u0142a uznana za rakotw\u00f3rcz\u0105.<\/p>\n\n\n\n


Kontrola jako\u015bci opakowa\u0144 i surowc\u00f3w<\/strong>
Kontrola jako\u015bci opakowa\u0144 polega na analizie sensorycznej i testach szczelno\u015bci opakowa\u0144 . Analiza sensoryczna to ocenianie wygl\u0105du opakowania i ocenianie zgodno\u015bci opakowania ze wzorem. Natomiast analiza testu szczelno\u015bci polega na ocenianiu wyst\u0119powania wyciek\u00f3w z opakowania. Jest ona bardzo wa\u017cna w przypadku stosowania np. pompek dozuj\u0105cych w produktach kosmetycznych.<\/p>\n\n\n\n

Jako\u015b\u0107 gotowych produkt\u00f3w kosmetycznych zale\u017cna jest od jako\u015bci surowc\u00f3w, dlatego wa\u017cna jest ich kontrola podczas procesu produkcyjnego. Kontrola jest sprawowana na podstawie opracowanej specyfikacji danej fabryki, gdzie odbywa si\u0119 produkcja, a w niej stosuje si\u0119 metody sensoryczne do kt\u00f3rych zaliczamy weryfikacj\u0119 zapachu, wygl\u0105du, barwy i wyst\u0119powanie zanieczyszcze\u0144 mechanicznych, Wykorzystywana jest tak\u017ce metoda fizykochemiczna czyli pomiar pH, lepko\u015b\u0107 i pomiar suchej masy i g\u0119sto\u015bci.<\/p>\n\n\n\n

Substancje t\u0142uszczowe i olejowe jako grupa surowc\u00f3w podatnych na utlenianie.<\/strong>
W grupie surowc\u00f3w t\u0142uszczowych i olejowych oceniaj\u0105c ich jako\u015b\u0107 wykorzystywane s\u0105 analizy klasyczne. Na podstawie odpowiednich parametr\u00f3w ocenia si\u0119 stopie\u0144 zje\u0142czenia surowca. U\u017cycie zje\u0142cza\u0142ego surowca mo\u017ce mie\u0107 istotny wp\u0142yw na stabilno\u015b\u0107 emulsji, barw\u0119 i jej zapach. Do tego typu surowc\u00f3w zaliczamy m.in.: woski (lanolina, olbrot, wosk pszczeli) a tak\u017ce lecytyna, cholesterol i oleje: z avocado, arganowy, z kie\u0142k\u00f3w pszenicy, kokosowy, konopny, lniany.<\/p>\n\n\n\n

Metody oceny dzia\u0142ania produkt\u00f3w kosmetycznych<\/strong>
Do podstawowych metod oceniaj\u0105cych dzia\u0142anie danego produktu kosmetycznego zaliczamy:
Metod\u0119 z wykorzystaniem probant\u00f3w \u2013 badania aplikacyjne
> Metod\u0119 trwa\u0142o\u015bci produktu \u2013 badanie mikrobiologiczne
> Ocena ekspert\u00f3w
> Metody dermatologiczne
Istnieje szeroki zakres funkcji sk\u0142adnik\u00f3w danego produktu kosmetycznego. Istotne jest te\u017c to, \u017ce jeden sk\u0142adnik mo\u017ce mie\u0107 wiele funkcji. Do przyk\u0142adowych funkcji sk\u0142adnik\u00f3w produkt\u00f3w kosmetycznych nale\u017cy min.:

Funkcja stabilizuj\u0105ca emulsj\u0119 polega na wspomaganiu procesu emulgowania i poprawy stabilno\u015bci i trwa\u0142o\u015bci emulsji.

Funkcja emulguj\u0105ca tworzy jednorodn\u0105 mieszanin\u0119 niemieszaj\u0105cych si\u0119 cieczy.

Funkcja konserwuj\u0105ca, kt\u00f3ra zapobiega rozwojowi mikroorganizm\u00f3w.

Funkcja keratolityczna polega na usuni\u0119ciu martwych kom\u00f3rek warstwy rogowej.

Funkcja nat\u0142uszczaj\u0105ca odpowiada za uzupe\u0142nianie lipid\u00f3w zewn\u0119trznych warstw sk\u00f3ry.

Funkcja koj\u0105ca ma na celu ograniczenie dyskomfortu na sk\u00f3rze twarzy, cia\u0142a i na sk\u00f3rze g\u0142owy. Do przyk\u0142adowych funkcji nale\u017cy – \u015brodek powierzchniowo czynny, kt\u00f3ry obni\u017ca napi\u0119cie produktu kosmetycznego i pomaga r\u00f3wnomierne rozprowadzanie. Do pozosta\u0142ych funkcji sk\u0142adnik\u00f3w kosmetycznych nale\u017cy m.in: funkcja reguluj\u0105ca lepko\u015b\u0107, chroni\u0105ca sk\u00f3r\u0119, pieni\u0105ca, b\u0142onotw\u00f3rcza, oczyszczaj\u0105ca, chelatuj\u0105ca, przeciw\u0142ojotokowa, przeciw\u0142upie\u017cowa.<\/p>\n\n\n\n

Badania kosmetyk\u00f3w<\/strong>
Celem badania kosmetyk\u00f3w jest gwarancja bezpiecze\u0144stwa produktu kosmetycznego i czy podana receptura kosmetyczna jest zgodna z deklaracj\u0105 producenta. Badania przeprowadza si\u0119 w warunkach in vivo i in vitro. Do przeprowadzonych bada\u0144 nale\u017c\u0105 m.in: dermatologiczne i mikrobiologiczne, aplikacyjne oraz fizykochemiczne. <\/p>\n\n\n\n

Dermatologiczne przeprowadzane jest z grup\u0105 probant\u00f3w, kt\u00f3rzy s\u0105 odpowiednio dopasowani pod wzgl\u0119dem badanego gotowego ju\u017c produktu kosmetycznego. Dopasowani probanci s\u0105 pod wzgl\u0119dem wieku, p\u0142ci i rodzaju problemu sk\u00f3rnego b\u0105d\u017a rodzaju cery. Badania tego typu prowadzone s\u0105 zgodnie z Deklaracj\u0105 Helsi\u0144sk\u0105 i COLIPA.
<\/p>\n\n\n\n

Badanie oceny jako\u015bci mikrobiologicznej jest wa\u017cnym aspektem wzgl\u0119dem bezpiecze\u0144stwa produktu kosmetycznego. Okre\u015blaj\u0105 stopie\u0144 czysto\u015bci zgodnie z wymaganiami mikrobiologicznymi. Tego typu badania powinny by\u0107 zgodne wed\u0142ug norm PN-EN ISO. <\/p>\n\n\n\n

W badaniu mikrobiologicznym klasyfikujemy produkty na te kt\u00f3re s\u0105 bardzo podatne na zaka\u017cenia czyli z wysok\u0105 zawarto\u015bci\u0105 wody, produkty o obni\u017conej zawarto\u015bci konserwant\u00f3w oraz do piel\u0119gnacji oczu i produkty przeznaczone dla dzieci. <\/p>\n\n\n\n

Do drugiej grupy zaliczamy produkty, kt\u00f3re maj\u0105 niskie ryzyko zaka\u017cenia mikrobiologicznego i nale\u017c\u0105 do nich produkty kt\u00f3rych pH jest powy\u017cej 10 i te, kt\u00f3re maj\u0105 pH poni\u017cej 3 a tak\u017ce do tej grupy produkt\u00f3w zaliczamy te, kt\u00f3rych sk\u0142ad jest oparty na rozpuszczalnikach np. antyperspiranty.
<\/p>\n\n\n\n

Kolejnym badaniem jest badanie fizykochemiczne, kt\u00f3re okre\u015bla cechy wyrobu produktu kosmetycznego. W przypadku tego badania oznaczamy g\u0119sto\u015b\u0107 produktu, jego lepko\u015b\u0107. pH, zdolno\u015b\u0107 pianotw\u00f3rcz\u0105 i zawarto\u015b\u0107 metali ci\u0119\u017ckich. Wa\u017cnym badaniem fizykochemicznym jest ocena jako\u015bci wody, kt\u00f3ra przeznaczona jest do produkcji kosmetyku oraz badanie stabilno\u015bci produktu.
<\/p>\n\n\n\n

Badania z udzia\u0142em hodowli kom\u00f3rkowych to badania umo\u017cliwiaj\u0105ce nie tylko ocen\u0119 bezpiecze\u0144stwa stosowania produkt\u00f3w kosmetycznych, ale te\u017c umo\u017cliwiaj\u0105 ocen\u0119 aktywno\u015bci innowacyjnych substancji. S\u0105 to bardzo kosztowne i wymagaj\u0105ce badania. Wymagaj\u0105 odpowiednio przygotowanego laboratorium i wyspecjalizowan\u0105 kadr\u0119. Tego typu badania prowadz\u0105 do innowacyjnego rozwoju nowych substancji a przede wszystkim do ulepszania istniej\u0105cych. Istotne jest to, \u017ce badania z wykorzystaniem hodowli kom\u00f3rkowych pozwalaj\u0105 na wyodr\u0119bnienie i wykluczenie substancji, kt\u00f3ra mo\u017ce by\u0107 niepo\u017c\u0105dana. Dlatego jedn\u0105 z zalet tego badania jest oszcz\u0119dno\u015b\u0107 czasu i wcze\u015bniejsza modyfikacja receptury kosmetycznej.<\/p>\n\n\n\n

Bibliografia:<\/p>\n\n\n\n

  1. Ko\u0142odziejczyk A., Kosmetologia Tom 2. PZWL, Warszawa, 2019.<\/li>
  2. Piekoszewski W., Jurowski K., Toksykologia i ocena bezpiecze\u0144stwa kosmetyk\u00f3w, PZWL, 2019.<\/li>
  3. Rozporz\u0105dzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1223\/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotycz\u0105ce produkt\u00f3w kosmetycznych.<\/li>
  4. Ustawa z dnia 4 pa\u017adziernika 2018 r. o produktach kosmetycznych, Dz.U. 2018, poz. 2227\u00a0<\/li>
  5. WMA Declaration of Helsinki \u2013 Ethical Principles for MedicalResearch Involving Human Subjects<\/li>
  6. https:\/\/cir-safety.org\/ingredients dost\u0119p na dzie\u0144 28.02.2023r.<\/li>
  7. Stok\u0142osowa S., Hodowla kom\u00f3rek i tkanek. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011<\/li><\/ol>\n\n\n\n
    \"\"<\/a><\/figure>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Profil toksykologiczny sk\u0142adnika produktu kosmetycznego stanowi jego szczeg\u00f3\u0142ow\u0105 charakterystyk\u0119 toksykologiczna. Celem niniejszego artyku\u0142u jest opisanie zagro\u017ce\u0144 toksykologicznych sk\u0142adnik\u00f3w w gotowym produkcie kosmetycznym. Do etap\u00f3w ca\u0142ego procesu oceny ryzyka nale\u017cy ocena ryzyka toksyczno\u015bci lokalnej, drogi wch\u0142aniania […]<\/a><\/p>\n<\/div>","protected":false},"author":1,"featured_media":2463,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[362,820,27,416],"tags":[768,822,821,56,76,823,817],"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/2-scaled.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2520"}],"collection":[{"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2520"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2520\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2525,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2520\/revisions\/2525"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2463"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2520"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2520"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/kosmetykaprawo.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2520"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}