Nomenklatura INCI w zakresie kosmetyków – system nazewnictwa i zasady

Nomenklatura INCI czyli międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetycznych. Jest stosowana w celu ujednolicenia nazw składników stosowanych w kosmetykach. INCI ma istotne znaczenie zarówno dla konsumenta jak i dla profesjonalisty. Jest pomocne w doborze produktu kosmetycznego. Znajdziemy go na każdej etykiecie kosmetyku. Każdy producent jest zobowiązany przedstawić listę składników użytych do produkcji danego produktu kosmetycznego. Jednak, aby dokonać dokładnej analizy  składu kosmetyków jest tutaj potrzebna wiedza z chemii kosmetycznej. W kosmetykach stosuję się ponad 16 000 składników, które są indywidualnymi związkami chemicznymi bądź mieszaninami wielu związków chemicznych. Składniki te noszą różne nazwy w zależności od narodowego języka. Do tego producenci kosmetyków dają swoje nazwy handlowe produkowanym wyrobom, według systemu danej firmy, w związku z tym cały system nazewnictwa składników kosmetycznych nie jest taki prosty.

INCI – International nomenclature of Cosmetic Ingredients-  obecnie obejmuję:

  • Nazwy anglojęzyczne, które są pochodną nazw zwyczajowych lub chemicznych.

Przykładem jest przyrostek – eth, który oznacza ugrupowania polioksyetylenowego, natomiast liczba określa średnią przyłączonych jednostek oksyetylenowych.

Np. Ceteth-20 to alkohol cetylowy, do którego przyłączono 20 cząsteczek etylenu.

Często stosowane są również skróty nazw chemicznych oraz nazwy, które wskazują na pochodzenie surowca.

  • Nazwy produktów naturalnych przede wszystkim roślinnych, które zawierają łacińską nazwę, według Linneusza. Wyodrębnione jest czy dana substancja jest olejem np. z pestek winogron czy ekstraktem z liści winogron.
  • Nazwy typowe dla nomenklatury europejskiej. Obejmuję nazwy, które są stosowane w farmacji czyli nazwy substancji farmakopealnych, zawarte w Farmakopei Europejskiej w języku łacińskim. Od roku 2020 obowiązuje dziesiąte wydanie Farmakopei Europejskiej. Obejmuje ona m.in substancje biologicznie czynne, antybiotyki, szczepionki oraz substancje chemiczne, ziołowe i substancje immunomodelujące. Istotną informacją jest to, że od jakiegoś czasu używane są nazwy zawierające oba typy nazw czyli europejskie i amerykańskie, jednak nie jest to obowiązkowe. 
  • Nazwy barwników i pigmentów, które określane są encyklopedii Colour Index International. Encyklopedia jest aktualizowana co kilka lat i wydawana wyłącznie w opcji internetowej. 

Organizacja CIR – Cosmetic Ingredient Review jest instytucją, która opiniuję bezpieczeństwo składników kosmetycznych  i jest organizacją niezależną od przemysłu kosmetycznego. Monografie CIR są istotne przy ocenie bezpieczeństwa surowców kosmetycznych.

Zalety Nomenklatury INCI

Skład INCI umożliwia ocenę wartości produktu kosmetycznego bez względu na informacje marketingowe, które często są nad wyraz przesadzone i nie zgodne z działaniem danych substancji zastosowanych w produkcie.  Umożliwia sprawdzenie czy w ogóle znajduja się składniki, które na produkcie są reklamowane. Ułatwia, również nazewnictwo skomplikowanych nazw i mieszanin związków chemicznych. 

  • INCI informuje o stężeniach składników występujących w produkcie. Kolejność składników podawana jest zgodnie z malejącym stężeniem. Jednak w przypadku kiedy zawartość jest poniżej 1% to kolejność składników jest wymieniona dowolnie.
  • Skład INCI umożliwia ocenę wartości produktu. Dzięki temu można ocenić skład produktu zgodnie z deklaracjami producenta. Ocenić można również czy zgadzają się składniki zgodne z reklamą.

Warto mieć na uwadze to, że producent kosmetyków, może reklamować produkt z jakimś danym składnikiem aktywnym a w rzeczywistości składnik ten może znajdować się w produkcie w minimalnej ilości. Znajomość INCI jest też istotna w przypadku analizowana konserwantów. Konserwanty w kosmetykach czyli substancje odpowiedzialne za czystość mikrobiologiczną i trwałość produktu kosmetycznego występują w określonych stężeniach. Często występują  w parach, ponieważ wspólnie zwiększają ochronę lub jeden działa na drożdże i grzyby a drugi konserwant na bakterie. Natomiast w przypadku występowania alergii na dany składnik możemy, analizując INCI wywnioskować czy nady alergizujący składnik znajduje się w produkcie kosmetycznym.

Podsumowanie

Znajomość INCI jest istotną umiejętnością, przydatną również kosmetologom. Jednak nie ma możliwości określenia czy produkt kosmetyczny jest wartościowy po samym składzie, ponieważ na tą ocenę składa się wiele innych czynników. Stąd ważna jest znajomość chemii kosmetycznej, technologii wytwarzania kosmetyków jak również wiedza z zakresu fizjologii skóry. INCI umożliwia również poprawne komunikowanie się pomiędzy specjalistami z branży beauty. Przede wszystkim pomiędzy technologami kosmetyków, chemikami i kosmetologami.

Bibliografia

  1. Arct J., Pytkowska K., Wiedza o kosmetykach, Edra Urban Partner, Wrocław, 2021.
  2. Jurowski k., Piekoszewski W., Toksykologia i ocena bezpieczeństwa kosmetyków, PZWL, Warszawa 2019

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz