Rozwijający się przemysł kosmetyczny przyciąga coraz więcej nowych przedsiębiorców, co powoduje znaczny wzrost produkcji kosmetyków. Badania mikrobiologiczne kosmetyków w laboratorium to jeden z najważniejszych elementów kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych. W wyniku stosowania różnego rodzaju produktów kosmetycznych może dojść do mikrobiologicznego zakażenia. Dlatego tak istotne jest przeprowadzanie testów mikrobiologicznych na ostatecznym etapie tworzenia produktu kosmetycznego.
Producenci kosmetyków są zobowiązani, aby produkty końcowe były czyste mikrobiologicznie zgodnie z kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w PN-EN ISO 17516:2014-11.
Jednym z najważniejszych elementów analizy mikrobiologicznej, dopuszczającym badany produkt do obrotu, jest wykluczenie obecności drobnoustrojów chorobotwórczych. Niekorzystnych zmian mikrobiologicznych można uniknąć poprzez odpowiednie recepturowanie produktu kosmetycznego, m.in. stosując dodatek odpowiednich konserwantów. Konserwant uznawany jest za skuteczny wtedy, gdy spełni kryteria skuteczności wobec wszystkich testowanych szczepów. Czyli bakterii, drożdży i pleśni.
Obecność wody w produktach kosmetycznych niesie ze sobą stosunkowo wysokie ryzyko powstania zakażenia mikrobiologicznego. Do oceny mikrobiologicznej czystości produktu kosmetycznego stosowane są takie metody badawcze jak m.in określanie mezofilnych bakterii tlenowych, oznaczanie liczby drożdży i pleśni. A także obecność Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia coli
Metody testów konserwacji opisane są w Farmakopeach (Europejska, Polska), a także w normie europejskiej PN-EN ISO 11930:2019-03. Dostępne są metody badawcze opracowane przez producentów środków konserwujących. Najbardziej znaną jest metoda Koko Test (metoda własna producenta Schülke & Mayr). Natomiast niskie ryzyko pojawienia się zakażenia mikrobiologicznego występuje wtedy, gdy w składzie kosmetycznego produktu znaleźć można kwasy, tłuszcze, oleje lub alkohole.
Każdy producent musi zapewnić, że jego produkt jest zgodny z wymaganiami mikrobiologicznymi, a może to zapewnić jedynie monitorując na bieżąco czystość mikrobiologiczną swoich produktów.
Wyniki badania kosmetyków pod względem czystości mikrobiologicznej mają bardzo duże znaczenie. To one decydują o tym, czy dany produkt zostanie dopuszczony do obrotu.
Autorka